Wokół wina

WEP all-round wine res OK

Podczas nadchodzącej edycji WINE EXPO POLAND w ofercie znajdą się setki win!

Kolejna edycja targów Wine Expo Poland, która odbędzie się w dniach 27-28 października 2017 r., umożliwi ludziom z branży nawiązanie atrakcyjnych kontraktów, a odwiedzającym zapoznanie się z bogata ofertą win, win musujących i oliw. Na targi przybędą wystawcy i odwiedzający z całego świata.

Targi Wine Expo Poland będą niesamowitą okazją poznania i spróbowania:

  • Win
  • Szampanów
  • Prosecco
  • Win musujących
  • Win owocowych
  • Sherry
  • Porto
  • Oliw

Wszyscy odwiedzający nie tylko wizualnie będą mogli poznać wina, ale także będą mogli ich spróbować. Przy wejściu będzie można otrzymać swój kieliszek, a przy stoiskach będziemy mogli próbować wybranych alkoholi.

Wino

Wino – napój alkoholowy pozyskiwany w wyniku fermentacji alkoholowej moszczu winogronowego. W moszczu winogronowym z winogron dojrzałych znajduje się ilość cukru wystarczająca do otrzymania wina o odpowiedniej mocy, zapewniającej mniejszą lub większą trwałość wina. Proces otrzymywania wina, od zebrania winogron po butelkowania nosi nazwę winifikacji.

Proces produkcji wina jest skomplikowany i ulega modyfikacjom w zależności od producenta i rodzaju wina. Za charakter wina odpowiadają składniki chemiczne. W winie jest od 75% do 90% wody, pozostałymi składnikami są alkohol etylowy, podawany zawsze objętościowo, cukry – stanowiące od mniej niż 2 g/l (wina wytrawne) do nawet 500 g/l (wina słodkie) oraz kwasy organiczne, składniki mineralne, fenole, substancje białkowe, barwnikowe, aromatyczne, garbniki, gliceryna oraz witamina C i witaminy z grupy B.

Istnieją tysiące odmian, smaków i rodzajów wina. Smak oraz bukiet zapachowy zależy od rodzaju szczepów winogron, sposobu ich uprawy, klimatu i ziemi, na której się je uprawia oraz od sposobu winifikacji.

Szampan i Prosecco

Szampan (z fr.champagne, od vin de Champagne) – szczególny rodzaj wina musującego, powszechnie kojarzony ze świętowaniem i luksusem. Nazwę swą zawdzięcza Szampanii, regionowi w północno-wschodniej Francji, głównemu miejscu jego produkcji.

Dwutlenek węgla w Szampanie tworzy się w nim na skutek naturalnego procesu dojrzewania wina w butelkach. Do butelek nalewa się młode, nie do końca przefermentowane wino, a następnie przechowuje się lekko pochylone w stronę korka butelki w piwnicach, w stałej temperaturze 3-5 °C.

Prosecco – włoskie białe, lekkie wino lekko musujące (frizzante). Zazwyczaj wytrawne. Produkowane w regionach Wenecji Euganejskiej i Friuli-Wenecja Julijska. Najbardziej znane prosecco pochodzą z okolic Conegliano.

Porto i Sherry

Porto (port-wine, portwajn) – wzmacniane wino portugalskie, wytwarzane z winogron zbieranych w dolinie rzeki Douro na północy kraju, w jej środkowym biegu. Porto dojrzewa i jest butelkowane w mieście Vila Nova de Gaia, dokąd dawniej było transportowane w beczkach drogą rzeczną (obecnie lądową) z regionu Alto Douro, gdzie powstaje.

Sherry – hiszpańskie wino wzmocnione (ok. 16-20% alkoholu) pochodzące z Andaluzji, z rejonu Jerez de la Frontera. Od wieków sherry było popularne w Anglii, stąd angielska nazwa tego trunku.


Aby przeglądać tę witrynę musisz mieć ukończone 18 lat.

To browse this website you must be at least 18 years old.

Wychodzę - Exit


Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.

This site uses cookies to deliver services in accordance with the Privacy Policy. You can specify the conditions for storage or access cookies on your browser or the configuration of the service.